# Gunakan kuantiti kecil dalam penyediaan makanan.
# Guna kuali tidak melekat untuk memasak bagi mengurangkan minyak. Menggoreng ikan di kuali leper akan menggunakan kurang minyak berbanding kuali melengkung.
# Hadkan makanan bergoreng kepada dua kali seminggu.
# Gunakan tuala kertas untuk melapik pinggan, ia akan menyerap lebihan minyak daripada makanan
# Pilih kaedah memasak yang lebih sihat seperti kukus, rebus, celur atau bakar.
# Gantikan santan kelapa dengan susu atau dadih rendah lemak.
# Buang lapisan minyak yang timbul apabila makanan sudah sejuk dan panaskan semula sebelum dihidang.
# Buang lemak pada daging dan ayam (terutama kulit ayam).
# Hadkan pengambilan marjerin, mentega, mentega kacang, makanan mengandungi banyak lemak dan snek.
# Apabila anda membeli produk makanan, lihat senarai bahan-bahannya. Hadkan membeli produk mengandungi pepejal susu atau lemak seperti biskut, kerepek, aneka kek dan pastri serta makanan bergoreng yang mungkin tinggi kandungan asid lemak trans.
# Baca label makanan dan pilih produk mengandungi paling rendah jumlah lemak keseluruhan, lemak tepu dan asid lemak trans.
No comments:
Post a Comment